Tijd voor blijheid

4 February 2009 -

Op miraculeuze wijze sloeg het in 2005 aan bij de Nederlandse massa. Nederland is sindsdien trots op haar eigen online community waar iedereen kan laten zien dat hij of zij superveel vrienden hebt, maar meer eigenlijk ook niet: Hyves.

227300739_5_bgmyjpeg

Jong, oud, groot & klein, ze verzamelen zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn natuurlijk allemaal andere ‘toffe dinge’, zoals YouTube-filmpjes en gecustomizede mp3-spelers op je profiel, niet te vergeten de BuddyPoke-gadget, een mislukte kloon van de FaceBook SuperPoke app naar Hyves.
Met de explosieve groei van Hyves zijn er natuurlijk constant bergen met verbeteringen nodig, wat betreft hard- en software. Hyves wordt steeds sneller, wordt regelmatig verbeterd en bovenal wordt het grafisch ook steeds beter. Ooit zal het een perfecte website zijn, jammer alleen dat iedereen dan intussen al op Facebook zit.

Een leven zonder Hyves? But why?!

  • BOINK! Oh sorry Hyves doet het weer eens even niet. Misschien dat we het weer doen over een paar dagen.” Een dergelijke error heb ik gister binnen een half uur ongeveer 50 keer ontvangen (niet overdreven).
  • Design? Nah, daar doen ze niet aan bij Hyves. Vanaf het prilste begin hangt er eenzelfde sfeer: oubollig en suf.
  • Spam. Weet je nog, vroeger die kettingmails? Ik dacht dat ze waren uitgeroeid, maar ze kwamen weer vrolijk terug op Hyves. Keniaanse leprapatientjes en ontvoerde babietjes alom.
  • De navigatie. Belachelijk. Too.. much.. options.. *SNIK* Er zijn zo ontzettend veel knoppen en linkjes en dingen die ik niet gebruik, maar die mij toch verdwazen door hun overaanwezigheid. Neen, overzichtelijk is Hyves ook niet.
  • Oeps, er is iets mis gegaan met het laden van de pagina. Wil je de pagina opnieuw laden?
  • Is er iemand die Hyves echt mooi vindt? Ik hoor het graag.
  • Mijn internationale vrienden (stoer he?) die kennen Hyves helemaal niet, die zitten allemaal op Facebook!

Ik heb jaren mijn best gedaan om iets leuks te maken van Hyves. Ik word wel eens gevonden door een oud klasgenootje, vriendje of vriendinnetje. Die voeg ik dan toe met het idee “Oh leuk, hij/zij wil weten hoe het met mij gaat tegenwoordig!“. Waarop ik vervolgens helemaal niets meer hoor van diegene. Andersom werkt het net zo, ik vind iemand en stuur een uitnodiging (+ bericht), de uitnodiging wordt geaccepteerd en klaar. Nu kan dat ook aan mijn populariteit liggen natuurlijk, maar dat zal je mij nooit horen toegeven.. ;-)

Facebook

Creative Workgroup in a MeetingIntussen ben ik al meer dan een jaar blij op Facebook. Facebook, van oorsprong een Amerikaanse website, doet in principe hetzelfde als Hyves, maar dan snel, duidelijk en zonder bakken met errors. Simple as that! De basis is een overzichtelijke structuur in hoe je mensen kunt bereiken, gegoten in een simpel, overzichtelijk jasje. Het leuke is dat (in principe) iedereen een zgn. App kan maken die iedereen aan zijn/haar profiel kan toevoegen. Deze apps variëren van persoonlijkheidstests (yep, ik bleek echt een zeikerd, maar wel een lieve) tot aan gigantische databases. Zoals Flixster, een app die kan tippen aan IMDB.com, maar dan met een never-ending movie quiz en de mogelijkheid om je filmsmaak en -recensies te delen en vergelijken met je vrienden!

Het is hier echt leuk om in contact te komen met mensen, want het kan op verschillende manieren. Met sommige mensen uit mijn contactenlijst communiceer ik slechts door hun filmquizscore te verpletteren, bij anderen plaats ik soms een berichtje op hun publieke Wall, en anderen stuur ik soms een private message. In alle gevallen werkt het gewoon.

Een ander voordeel van Facebook is dat je er heel veel andere websites kan integreren. Je kunt niet alleen je Gmail contacts toevoegen, maar ook je last.fm-charts, Twitter-updates en Flickr-foto’s! Zo hoeft niet iedereen lid te zijn van de desbetreffende sites, maar kunnen ze al mijn updates centraal volgen. Dat is wat mij betreft zoals het hoort.

Conclusies
Ik ben nooit een fan van Hyves geweest. Maar ook ik ben een kuddedier en sloot me aan bij de rest. Als ik terugkijk op de afgelopen paar jaar, dan kan ik niet zeggen dat Hyves mij blijer heeft gemaakt. Facebook heeft dat in kortere tijd wel gedaan. Ik ben weg van Facebook, daarom ben ik weg van Hyves.

happy-facebook-logoWaarom al dit dramatische gedoe over websites? Het web speelt tegenwoordig een veel te belangrijke rol in onsleven. Je moet daarom niet gaan klooien met vervelende, onpraktische websites, want je moet blij worden van de dingen die je dagelijks gebruikt en het moet niet meer tijd kosten dan nodig. Onderaan deze pagina vind je een lijst van websites waar ík blij van wordt :-) Heb jij een site waar jij blij van wordt? Laat ‘m achter in een reactie!