*openmargin: eindelijk onderscheid voor ebooks

28 April 2011 -

Ik zei het al eerder: “Oei, Nicholas Carr draait zich om in zijn graf! (oh nee, hij leeft nog ;-)”. Ik dacht het vandaag weer, want vandaag presenteerde *openmargin zich op The Next Web Conference in Amsterdam. Die conferentie is iets waar we als Nederlanders erg trots op mogen zijn, maar dat terzijde.

openmargin is een minimalistische ereader voor de iPad, waarmee je gewoon een ebook kan lezen, maar waar je in de virtuele *open marge kan discussiëren met anderen over een passage, bladzijde of hoofdstuk. Kortom: elk boek wordt een plek waar mensen met elkaar in discussie gaan. Het is zo simpel, zo logisch, maar *openmargin is de eerste die het doet!

The openmargin lies next to the text, it’s the place where the notes of all the readers are collected. Here you connect thoughtfully with readers you never met before.

Ik kan er nog niet zo heel veel over zeggen, want helaas miste ik de eerste batch van beta-invites op het nippertje. Aan hun presentatie vallen me in ieder geval een paar dingen op:

  • Het design ziet er heerlijk, maar functioneel uit. Hier is heel goed over nagedacht.
  • Achter het simpele boek verschuilt zich een community van boekenliefhebbers. Een social community voor boekenliefhebbers, in een boek! Suck on that Shelfari!
  • Voor de schrijver is er de mogelijkheid om van zijn boek iets groters te maken dan iets wat hij eenmalig uitpoept.
  • Het blijft een ereader op een iPad, een apparaat die naar mijn mening (nog) niet geschikt is voor lang en geconcentreerd lezen. Pas als het beeldscherm je ogen meer rust gunt zul je het kunnen lezen als een boek. Daar liggen dus kansen voor uitbreiding naar apparaten als de Kindle of Nook. Het leuke is, dat *openmargin zelf al aangeeft dat ze willen uitbreiden, naar welk apparaat waarop mensen hun boeken ook willen lezen.
  • Ik wil die app, want ik wil ervaren hoe dit werkt! Tenminste uiterst interessant, toch? Check het introductiefilmpje (na de break).

Nouja, misschien valt het allemaal tegen. Maar na het kijken van bovenstaand korte filmpje word ik in ieder geval razend enthousiast. Wie weet zien jullie ‘m binnenkort hier terug, in de serie

Apps die er toe doen. Wat vinden jullie ervan? :) Om nog even terug te komen op mijn opmerking over Nicholas Carr. Op het moment lees ik zijn boek The Shallows, waarin hij het heeft over het effect van wat het internet doet met onze hersenen. Volgens hem verandert het onze manier van denken en ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Ik betwijfel alleen of dit nou per se negatief is, net als dat ik betwijfel of het positief is..