Mijn nieuwe telefoon: de iPhone 3G S

11 June 2009 -

Zoals ik in mijn vorige post al vertelde, werd maandag onder andere de nieuwe iPhone 3G S gepresenteerd, waarbij S staat voor Speed. Want hij is 2x sneller enzo..

Yep, mooi. Hij is sneller, heeft een betere camera, ondersteunt video, heeft nu een digitaal kompas (en dat is handiger dan je zou denken). De wat minder spraakmakende vernieuwingen (wat mij betreft) zijn Voice Control – leuk, maar hoe vaak gebruik je dat? – en cut, copy & paste – dit was al eerder gepresenteerd. Spotlight-search en internet tethering zijn welkome toevoegingen.

Update: De prijzen zijn bekend! Helaas is er nog niets bekend over tethering, maar morgen (19 juni) begint in ieder geval de voorverkoop. Ik deponeer dus morgen alvast 50 euro bij de T-Mobile shop :-)

Update #2: Hij is besteld, vrijdag 26 juni mag ik ‘m ophalen :-D

Internet Tethering?
Jawel, één van de functionaliteiten waarop ik hoopte, dus je zal begrijpen dat ik blij ben. Internet Tethering is een nerd-term voor het gebruiken van je telefoon als modem voor je laptop. Heel erg handig, vooral als het draadloos kan (en dat kan nu dus ook op de iPhone!). Maar neen, toen kwam daar gister T-Mobile om de hoek piepen met dit blogpostje:

Om het gebruik van de iPhone als modem in de toekomst mogelijk te maken, inventariseert T-Mobile op dit moment welke aanpassingen er nodig zijn aan haar prijsplannen.  De huidige gebruikerservaring van klanten die internetten via hun mobiele toestel  moet er in elk geval niet minder op worden wanneer we tethering toestaan. Bovendien willen we de iPhone toegankelijk houden voor een zo breed mogelijk publiek, vandaar dat de i-prijsplannen zo scherp zijn.  Voor het gebruik van de iPhone als modem  zullen we daarom additionele kosten in rekening brengen.

  1. Wat een belabberde communicatie! Ze zeggen hier doodeerlijk dat ze aan het kijken zijn hoe hoog de prijs kan zonder dat ze teveel klanten kwijt zullen raken, bah.
  2. Waarom? Heel stoer doen dat de iPhone een échte internet-telefoon is en daarom ook een prijsplan er bij maken dat juist daarop is gericht.  En dan iets simpels als tethering opeens als iets anders zien. Dat vind ik geen prettig signaal als (bijna) klant, ik krijg het gevoel dat ze mijn portemonnee zoveel mogelijk willen leegtrekken.
  3. Scherp? Ja, om je portemonnee aan te snijden en leeg te zien bloeden…

Als je naar de reacties kijkt van die bewuste blog, dan zul je zien dat ik niet de enige ben die het er niet mee eens is. Maar of dat zal helpen? :(

Bij MMS (uitgebreide sms met video en/of afbeeldingen) is het precies hetzelfde. Dit valt buiten de bundel dus je betaalt er sowieso extra voor.

Iemand op het forum van de T-Mobile iPhone-website legt het als volgt uit:

Het is net alsof er twee soorten benzine stations zouden zijn, bij de goedkopere mag je alleen tanken met je brommer! Waarom? Omdat ze het niet leuk vinden als je goedkoop tankt!

But why, Bram?! Why?!
Waarom ga ik dan toch voor de iPhone? Tsja, het is gewoon de beste telefoon. Daarnaast is de bundel wel iets voor mij, want je hebt een ongelimiteerd en vrij snel internetabonnement. Bellen doe ik relatief weinig, smsen iets meer. Als ik eenmaal een telefoon met constante internetverbinding heb, dan zal mijn sms-verbruik ook dalen. Toch kun je gelijksoortige abonnementen goedkoper afsluiten met bijvoorbeeld een Google Android-telefoon (zoals de T-Mobile G1). Maarja, die rammelt wat meer dan een iPhone en heeft niet zo’n mooi appeltje op zijn achterkant. ;)

26 juni
Vanaf 26 juni wordt hij verkocht. Het mooie is dat ik eind augustus toe ben aan een nieuw contract, dus eind deze maand (2 maanden van tevoren verlengen) loop ik als het goed is EINDELIJK met een iPhone3GS2xzosnelmet3mpcamenbelachelijkduretetheringenzo op zak. Woehoe! :-D